Amikor a starterek nem startolnak.

Az elmélet a starter trágyák mögött az, hogy a növény gyorsabban kezd el növekedni és ez jobb terméshez vezet. De mi kell az eredményes starterezéshez?

A mai mezőgazdaságban a gazdasági döntések kulcselemei közé tartozik a tudás- és információszerzés, különösen amikor az inputok kiválasztásáról van szó. A gazdálkodók nem próbálhatnak ki valamit csupán azért, mert működhet vagy mert jól hangzik. Bármilyen inputot használsz, fontos, hogy az ne csak működjön, hanem hogy a lehető legjobban működjön. Vegyük például a starter trágyákat.

Az elmélet a starter trágyák mögött az, hogy a növény gyorsabban kezd el növekedni kelés után és ez a gyors fejlődés jobb terméshez vezet. Ám néhány szakember úgy gondolja, hogy a gyorsabb növekedés nem feltétlenül eredményez magasabb hozamot. Szóval kinek hiszünk? Az oktatás segít abban, hogy jobban informált döntéseket hozzunk.

űNem kell ahhoz szakértőnek lenned, hogy kiértékeld a kockázatait és előnyeit egy starter trágyának. Az elmúlt 30 évben elvégzett tápanyag-kísérletek eredményeire alapozva megvizsgáltuk azokat a tényezőket, amelyek segítenek eldönteni, hogy mely starter trágyák fognak működni a gazdaságodban.

 

Válaszd ki a fegyvered

Mint általában a mezőgazdaságban, a starter trágyáknál sincs olyan, ami minden helyzetre jó lehet. Bizonyos “kommersz” műtrágyák mindenhol elérhetőek, mint a 10-34-0, de ezek árban és minőségben eltérőek lehetnek. Vannak a márkázott termékek, amiket bizonyos cégek készítenek, amelyek a magasabb minőséget hangoztatják más egyedi terméktulajdonságokkal együtt.

Ezek általában többe kerülnek, de az árat ellensúlyozhatja az alacsonyabb dózis, a magasabb termés, vagy más tulajdonságok, például a tisztaság vagy a könnyű kezelhetőség. Ha nagyobb termést is ad egy starter, mindig számoljunk utána a megtérülésnek.

 

Ismerd a célod

Nem szoktál csupán egyféle gyomirtó szert választani az összes tábládra, hogy aztán reménykedj abban, hogy megszabadulsz minden gyomtól. Azt a szert választod, amit az igényeid indokolnak. Ugyanezt kell alkalmaznod a starterek megválasztásánál is.

Úgy gondoljuk, hogyha alkalmazunk valamilyen starter trágyát egy kis nitrogénnel a kezdeti fejlődéshez és némi foszforral a gyökeresedés érdekében, akkor meg is vagyunk. Ezzel szemben a kutatás azt mutatja, hogy jobb eredményt kapunk, ha a starterünk tápanyag-tartalma összefüggésben van a talajvizsgálatra alapozott növényi tápanyag-szükséglettel. Ha területeink alacsony kálium-ellátottsággal rendelkeznek, akkor káliumtrágya hozzáadásával a nitrogénhez és foszforhoz magasabb termést lehet elérni, mint csak foszfortrágyával.

Akkor is jobb eredményeket érhetünk el, ha változtatunk az összetevők arányán, különösen a magasabb műtrágya dózisoknál. Egy olyan talajnál, ahol a foszforszint magas, de alacsony a kálium, magasabb terméseredményt érhetünk el ugyanakkora mennyiségű műtrágyával, ha a káliumtrágya arányát  40%-ról 70%-ra emeljük.

 

Diagnosztizálj pontosan és végezz bővített talajvizsgálatot

Ha egy bizonyos tápelemet akarsz pótolni, akkor menj biztosra, hogy mely elemekből van hiány a területeden. A képeken látható kukoricatábla kénhiány tüneteit mutatta, annak ellenére, hogy bőséges kéntrágyázást kapott ammónium-szulfát formájában tavasszal és folyékony ként is tettek mellé a magárokba. A növények ránézésére valóban kénhiányosnak tűnnek, és ebben a talajvizsgálati eredmény sem segít, mert a mikroelemeket nem vizsgálták meg. A talajvizsgálati eredmények alapján a kénellátottság nem volt rossz, de a feltételezés az volt, hogy a korábbi kukoricák is a kénhiány miatt sárgultak ezen a területen.

A növényvizsgálat komoly mangánhiányt mutatott ki, ez volt tehát az oka a sárga kukoricának. Ez a félrediagnosztizálás 2 okból is pluszköltséget jelentett: feleslegen költöttek egy olyan műtrágyára, amire nem is volt szükség, valamint terméskiesés volt amiatt, hogy nem juttatták ki a megfelelő tápanyagot.

A kukorica mangánhiányát félrediagnosztizálták, kénhiányként azonosították. Ez is azt mutatja, hogy fontos a bővített talajvizsgálat és hogy mennyire fontosak a mikroelemek.

Juttass ki mikroelemeket is a magárokba

 

A starter trágyáktól nem várhatjuk el, hogy működjenek a szükséges mikroelemek nélkül. Ezen a képen 2 szójaparcella külső sorait látjuk. Mindkét parcella 3-8-13-as folyékony műtrágyát kapott vetéskor a magárokba. A tábla a jobb széle erős mangánhiányt mutat, míg a tábla a bal szélen 4%-os mangán lombtrágyát kapott az állomány. Az okszerű műtrágyahasználatnál kiemelten fontos, hogy ne hanyagoljuk el a mikroelemeket. Végül azok a parcellák, amik lombtrágya formájában megkapták a mangán utánpótlást, dupla termést adtak a mangánhiányos parcellákhoz képest (2,383 t/ha vs. 1,157 t/ha).

Természetesen a felszínre is szórhatsz ki mikroelemeket, de tartsuk szem előtt a magárokba kijuttatott mikroelemek előnyeit. Mivel kis adagokban van rájuk szüksége a növénynek, alkalmazd őket ott, ahol a legnagyobb szükség van rájuk: a mag mellett! A szénalapú kelátképzők erőteljesebb növényi reakciót mutatnak, mint a klasszikus kelátképzők (pl. EDTA).

A megfelelő starter kiválasztásához szükséges tudás, valamint a jelenlegi és jövőbeli termésszintjeid ismerete segíthet jobb döntéseket hozni a gazdaságod számára.

 

Jerry Wilhm cikke alapján írta: Vincze Ambrus

Scroll to Top

Jelentkezés ingyenes konzultációra!