Rólam

Vincze Ambrus vagyok,

Kertészmérnök,
Növényorvos,
A Talajmegújítás, és
A Tudatos Növénytermesztés Specialistája,
Mézbogyó Nagykövet, Nemzetközi Szaktanácsadó.

Gyerekkorom óta foglalkozom mezőgazdasággal családi gazdaságunkon keresztül, ami Dabason található. Főbb termékek a szántóföldi zöldségfélék és gabonatermesztés a mai napig. Saját gazdaságomban minden évben kísérleteket állítok be. 

Voltam olyan szerencsés hogy 22.000 ha-on integrált növényvédelmi szaktanácsadóként Floridában az Egyesült Államokban kertészeti kultúrákban tapasztalatot szerezhettem (görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, burgonya, paprika, zöldbab, csemege kukorica). Kifejlesztettem egy hazai cég teljes császárfa termesztéssel kapcsolatos szaporítóanyag előállítás technológiáját, amit évi 30.000 db-ról felfejlesztettem 120.000 db-ra. 

Mézbogyó Nagykövetként és újítóként a mézbogyó termesztés hazai meghonosításában és terjesztésében elsőként létesítettem kísérleti ültetvényt saját gazdaságomban 2016-ban.

Nemzetközi szaktanácsadóként aktívan dolgozom Magyarország mellett Iránban és Szerbiában is. Gyerekkorom óta keresem azokat az alternatív és működő megoldásokat világszinten, amivel természetesen és környezettudatosan az emberi egészséget támogatva valóban tápláló élelmiszert tudjunk termelni. 

A Talajreform alapító szaktanácsadójaként a hazai gazdák talajmegújítási technológiai átállásában segítem a gazdákat 2019 óta szívvel és lélekkel. Az UNISECO agrárökológiai projektben aktívan részt vettem szakmai tanácsadóként, hogy a hazai mezőgazdaság előre léphessen talajmegújítási techonológiák alkalmazásával. Fontos kiemelnem, hogy a Talajmegújító Gazdák Egyesületének tagjaként aktív szószólója vagyok a hazai talajmegújítási és regeneratív mezőgazdasági mozgalomnak.

Fontos számomra a képzés és tudásom fejlesztése, emiatt igyekszem tudásomat nemzetközi szakemberekkel való kapcsolatba lépéseken és konferenciák látogatásán keresztül fejleszteni. Továbbá szabadidőmet nemzetközi szakirodalom felkutatásával, tanulmányozásával és hazai alkalmazási módszereinek kidolgozásával töltöm. Ehhez folyamatosan innovatív szellemű kísérleti partnereket keresek, hogy a talajok megújításával kapcsolatos tudás itthon is tömegek számára legyen elérhető és alkalmazható. 

Küldetésemnek tekintem, hogy reformáljam a magyar mezőgazdaságot. Célom, hogy a magyar gazdálkodók költséghatékonyabban és magasabb színvonalon tudjanak kiváló minőségű élelmiszert termelni területeik biológiai adottságainak kiaknázásával. Fontosnak tartom, hogy a stabil alapokat megteremtsem a gazdáknál, és talajtól felfelé építkezzünk lépésről lépésre, mérésekre alapozva, ne csak az eddigi megszokások szerint. Mindezt érthetően és gyakorlatiasan, amíg teljes megértést nem kapsz arról, hogy ezt rendszer szinten hogy tudod alkalmazni saját gazdaságodban is. Az okokat kezeljük és ne csak a tüneteket. 


Scroll to Top

Jelentkezés ingyenes konzultációra!